Témakör

Település

Program

Étterem

A mezőföld tematikus felfedezése

Nap Háza & Hold Udvara

Besnyő

Besnyő

Földrajzi elhelyezkedés
é.sz. 47° 11′ 29,44″ k.h. 18° 47′ 36,85″
– Beloiannisz 2,19 km
– Iváncsa 5,21 km
– Pusztaszabolcs 6,96 km
– Adony 9,7 m

A község Fejér megye északkeleti részén, a Dunaújvárosi Járás területén fekszik.


Távolsága Kulcs községtől: 20 km


Megközelíthető
A településtől 2 kilométerre található a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalon lévő Iváncsa vasútállomás, ahova a fővárosból sűrűn járnak elővárosi szerelvények.
A település az M6 autópályán (besnyői lehajtó), valamint közúton Pusztaszbolcs és Iváncsa felől közelíthető meg.
Betonút köti össze a települést Felsőbesnyő külterületi résszel, ahonnan földúton lehet Kápolnásnyék felé továbbmenni. Autóbuszok elsősorban Iváncsa vasútállomással, kisebb számban Dunaújvárossal kötik össze.
Reptér: nincs
Hajókikötő: nincs
Kerékpárút: nincs


A település rövid története
Besnyő a Mezőföld délkeleti részén, a Váli-völgy jobb partján, a Velencei-tótól légvonalban 3 km-re, Budapesttől 48 km-re helyezkedik el. Az M6 autópálya építését megelőző ásatásokon (2004-ben) Besnyő határában mintegy kéthektáros területen több őskori, a Vatya kultúrához tartozó objektumokat tártak fel, valamint egy negyedik korszakból való, középső bronzkori rézbetétes kerámia-népesség lakta települést is találtak. Továbbá előkerült a II. században itt élt őslakos falusiak települése, valamint egy, a 17. század második feléből való, tűzben összedőlt, de akkori állapotában megmaradt lakóház is. A római kori leletek között igen értékes, a II. század elejéről származó dél-galliai terra sigillata, illetve Pannóniában készített utánzatok töredékei is nagy mennyiségben kerültek elő, valamint Hadrianus képmását ábrázoló pénzérmét, egy ómega mintázatú retiai kerámiaedény töredékeit is megtalálták. A középkori falu ásatásán egy épület elszenesedett gerendáira bukkantak. A ház egykori lakói menekülésük során sok tárgyat, elsősorban konyhai eszközöket, tálakat, edényeket hagytak hátra. Az ásatások során előbukkant leleteket a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban helyezték el és állították ki. A Besnyő településnév első említése 1045-ből való. Egy 1242-es okirat szerint négy ilyen nevű település is volt errefelé: Alsóbesnyő, Felsőbesnyő, és két Kisbesnyő. A török uralom kezdetén mind a négy település elnéptelenedett. A XVII. században rácok költöztek ide is, akárcsak Adonyba, vagy Rácalmásra, akik a Duna mellett több települést népesítettek be. A falu birtokjoga Szapáry Andrásra szállt, később az Eötvös családé lett, ekkor alakult ki a környék majorság jellege. 1845-ben vásárolta meg a vidéket Sina György. A birtokot a lánya örökölte, majd a Wimpffeneké lett. 1945-ben az itt élő majorságiak és az idevándorló betelepülők (bodonyiak, derecskeiek) kaptak a birtokból. 1950-et írtak, amikor Göböljárás területén Besnyő néven új település jött létre. Aztán megépült iskolánk, óvodánk, az egészségház, a posta és a községháza is. Falunkban óvoda és általános iskola, azon belül zeneiskola is működik. A néphagyományok ápolására, a környezet védelmére, a fiatalok nevelésére, sportra, kulturális értékeink megőrzésére nagy hangsúlyt fektetünk. Civil szervezeteink, egyesületeink a népzenei hagyománykincs, kulturális örökségünk életben tartásán munkálkodnak. Csendes, kellemes környezetet, vendégszerető embereket talál, ha ellátogat Besnyőre.


Látnivalók, nevezetességek
Természeti környezet
Löszvölgy

Épített környezet
Rk Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom (1897-ben épült, tiroli stílusban, Ferstl Miksa tervei alapján, 2002-ben újították fel az Amerikában élő Bejczy Antal professzor adományából)

Faluház (2002.)
Helytörténeti gyűjtemény (2007. AVOP Leader+ pályázati forrásból)

Közösségi kemence
Besnyő község megalakulása 60. évfordulójára emelt emlékmű


Rendezvények, hagyományok, szokások
Családi, Gyermek- és Falunap (május utolsó hétvégéje)
Szüreti felvonulás és bál (szeptember)
Palóc hagyományok ápolása
Országos Csengettyűs Találkozó
Gasztronómiai értékek
Molnárkalács (mintás sütővas lapok között, láng fölött sütött tésztakorong)


Alkotók, mesterséges, mesterek
Gábor Ferenc festő
Ladányi M. János festő
Szironta Csengettyű- és Citerazenekar
Besnyői Népdalkör


Lakosság létszáma: 1800 fő


Önkormányzat címe, telefonszáma, e-mail címe
Cím: 2456 Besnyő, Fő utca 35.
Telefon: 06-25/50-50-50, 06-25/22-21-50
Telefax: 06-25/50-50-55


Település hivatalos honlapja: http://www.besnyo.hu/