Témakör

Település

Program

Étterem

A mezőföld tematikus felfedezése

Nap Háza & Hold Udvara

Pusztaszabolcs

Pusztaszabolcs

Földrajzi elhelyezkedés
é.sz. 47° 8′ 11″ k.h. 18° 45′ 37″
– Iváncsa 4,6 km
– Besnyő 6,53 km
– Beloiannisz 6,54 km
– Adony 7,41 km
– Szabadegyháza 9 km
– Perkáta 9,65 km

Budapest 50, a két megyei jogú város közül Székesfehérvár 35, Dunaújváros pedig 30 km-re fekszik a településtől. Pusztaszabolcs várostól 10–10 km-re található a Velencei-tó és a Duna.


Távolsága Kulcs községtől: 22 km


Megközelíthető
Pusztaszabolcs vasúti csomópont. A Budapest-Pécs vasúti fővonalból itt ágazik ki a Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Mezőfalva-Paks vonal és a kisebb forgalmú Székesfehérvár-Pusztaszabolcs mellékvonal. Elővárosi vonatok kötik össze Budapesttel, Dunaújvárossal, Sárbogárddal, kisebb számban Székesfehérvárral, gyorsvonatok járnak innen Pécs, Kaposvár, Szekszárd, Baja és Budapest felé.
Pusztaszabolcs az M5 autópályáról közelíthető meg közúton leggyorsabban, de az M7-ről (Velence felől) is elérhető. A településen áthalad a Velence-Adony mellékút, valamint mellékút köti össze Besnyővel és Szabadegyházával is. Autóbuszok Székesfehérvár és Velence felől érkeznek naponta többször a településre.
Reptér: nincs
Hajókikötő: nincs
Kerékpárút: nincs


A település rövid története
Adonytól és a Velencei-tótól közel azonos távolságra fekvő Pusztaszabolcs az ország egyik legjelentősebb vasúti csomópontja. Közúton a leggyorsabban az M6 autópályán közelíthető meg. Településünk nevével először 1302-ben találkozunk írott dokumentumban: „a székesfehérvári káptalan és a dudari Csák testvérek megosztoztak „Zabvos” falun „(Zabvos = Szabolcs / Györffy György 1971-es tanulmánya alapján). A XVIII. század végére a földek a Zichy család birtokába kerültek. 1896-ban megváltoztak a birtokviszonyok. A szabolcspusztai területek a báró Fould-Springer-család birtokába kerültek, Felső-cikola birtoktesteit pedig Hirsch-Halász Alfréd budapesti ügyvéd vásárolta meg. Pusztaszabolcs rohamos fejlődésnek a székesfehérvári vasútvonal 1896-ban történt átadását követően indult. A munkalehetőség sok embert vonzott ide. Az első világháború után a Felvidékről, Horvátországból és Erdélyből sok család, leginkább vasutasok települtek ide, és a vasút ma is meghatározó szerepet játszik a nagyközség életében. A község a XIX. század második felében jött létre, a környékbeli puszták összevonásával, 1970 óta nagyközség, a városi rangot 2008-ban nyerte el. A második világháború után több száz telket mértek itt ki. Ekkor alakult ki a jelenlegi településszerkezet is, és megkezdődött az infrastruktúra kialakítása. Ma már több ipari és mezőgazdasági üzem, vállalkozás működik a településen, köztük a Stadler vasúti járműjavító bázis, a Heitz Élfurnér Művek, a Lédem Kft. Pusztaszabolcsi a Szabolcs Vezér Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, amely 1963-ban, mezőgazdasági gépszerelő szakközépiskolaként kezdte meg működését. Ma már részt vesz az akkreditált szakképzésben is. Diákjai többször elnyerték a Fejér Megyei Önkormányzat legeredményesebb iskolája címet. Két óvoda és egy általános iskola működik a településen. Pusztaszabolcson 2007-ben mentőállomás épült. Településünk egészségügyi és kereskedelmi ellátottsága magas szintű, szállás- és étkezési lehetőség is van. Saját, több mint nyolcvan éves önkéntes tűzoltóságunk védi a lakosság értékeit, szó szerint tűzön-vízen át. Tizenhárom civil szervezet kínál változatos programot az érdeklődőknek. Pusztaszabolcson legendásan aktív a civil élet. Különböző kulturális, életmód, nyugdíjas, sport- és ifjúsági egyesületek mellett kutyabarát egyesület is működik. A civil szervezetek programjai szervesen beleépültek településünk életébe. Látogasson el hozzánk! Kóstolja meg finom mézünket! Hagyományos rendezvényeink minden korosztálynak kellemes időtöltést kínálnak, és ha kedveli a barokk orgonamuzsikát, ne hagyja ki a templomi koncerteket!


Látnivalók, nevezetességek
Természeti környezet
Cikolai tavak

Épített környezet
Wooster-kastély (A kastély az 1890-es években épült eklektikus stílusban. Ma középiskolai kollégiumnak ad otthont.)
Felsőcikola, Hirsch-kastély (A kastélyt 1920-ban építtette Hirsch Alfréd. Ma magántulajdonban van.)

Rk Szent Imre plébániatemplom. Műemlék. (épült 1936-42. között). A templom orgonája, amely a XVII. század végén épült, eredetileg az esztergomi Szent Anna ferences templomban állt, és 1941-ben, újsághirdetés útján került Szabolcsra. 2008-ben fejeződött be felújítása, amely lehetővé tette, hogy Magyarország legrégebbi és legteljesebb állapotban megőrződött kétmanuálos nagyorgonáján a magyar orgonaművészet legkiválóbb mesterei adjanak kéthetente koncertet.

Református templom
I. Világháborús emlékmű (1931. Hibl József), Trianon emléktáblával (2005.)
II. Világháborús emlékmű (1991. Palotás József)
Millenniumi emlékmű


Rendezvények, hagyományok, szokások
Szabolcs Napok (július vége)
Életmód és Szenvedélyek Napja (augusztus 19-20.)
Szüreti felvonulás és bál

Gasztronómiai sajátosságok
Méz
Szabolcsi gulyás


Alkotók, mesterséges, mesterek
Batykó Szilvia keramikus


Lakosság létszáma: 6000 fő


Önkormányzat címe, telefonszáma, e-mail címe
2490 Pusztaszabolcs Velencei u 2
Tel: 25 273-002, 273-036, 271-833
Fax: 25 273-002
e-mail: polghivatal@pusztaszabolcs.hu


Település hivatalos honlapja: http://www.pusztaszabolcs.hu/


Vendéglátás
Kiri Panzió
Ottó Étterem