Témakör

Település

Program

Étterem

A mezőföld tematikus felfedezése

Nap Háza & Hold Udvara

Szabadegyháza

Szabadegyháza

Földrajzi elhelyezkedés
é.sz. 47° 04′ 25″ k.h. 18° 41′ 14″
– Perkáta 8 km
– Pusztaszabolcs 9 km
– Hantos 9 km

A Mezőföld tájegység Duna és Sárvíz közötti részén, a Velencei-tótól délre fekszik.


Távolsága Kulcs községtől: 27 km


Megközelíthető
A Székesfehérvárt és Dunaújvárost összekötő 62. sz. úton és egy arról nyíló mellékúton, vagy a Budapest-Pécs vasútvonalon.
Reptér: nincs
Hajókikötő: nincs
Kerékpárút: nincs


A település rövid története
A Mezőföld Duna és Sárvíz közötti részén, Székesfehérvár és Dunaújváros között félúton, a nagy átmenő forgalmat lebonyolító 62-es út, illetve a Budapest-Pécs vasútvonal mentén fekvő, 2200 lelket számláló Szabadegyháza békés település benyomását kelti a vendégben. Az ókorban erre vitt az Intercisát (Dunaújváros) Gorsiummal (Tác) összekötő út. Az itt feltárt régészeti leletek az avar időket, az államalapítást és a római kort idézik. A Szolgaegyháza községnév írásban először egy 1659-es adománylevélben fordul elő, amely a falu tulajdonosait is megnevezi. I. Lipót császár több birtokkal együtt Szolga-Egyházát is Bossányi Gábornak, Eölbey Mártonnak és Szeghy Mihálynak adományozta. Községünk többször is gazdát cserélt, utolsó birtokosa a Nedeczky-Griebsch család volt. Közigazgatásilag Sárosdhoz tartozott 1926-os önálló községgé alakulásáig, majd 1948-ban új nevet kapott: Szabadegyháza lett. Felnőttek néphagyományőrző önképzőköre is működik falunkban. Óvodai programunk a környező világ tevékeny megismerésére és néphagyományokra épül. Minden csoport egy-egy népi kismesterséget képvisel. Az iskola sportpályája kistérségi sportrendezvények céljait is szolgálja. Népi tánc, kerámia és citera tanszak, szövőkör, kerámia szakkör és citerazenekarok működnek a kultúrház égisze alatt. A legmagasabb minősítéssel bíró, többszörösen kitüntetett Petrence és a Gerlice citera együttesek mellett a Ködmön, a Boglya, és a legkisebbek együttese, a Pityergők is szép sikereket ér el Nagy László művészeti vezetése mellett. Községünk neve egybeforrt a Hungrana Kft. nevével, amely az 1912-ben Kufler Dezső által épített szeszgyár utódja. A gyár 1989-ben angol tulajdonba került, ma fő termelési profilja: izocukor, finomszesz, keményítő, fehérjetakarmány és bioetanol.


Látnivalók, nevezetességek
Természeti környezet
Arborétum (Möszmer Antal tanár gyűjtése)

Épített környezet
Szűz Mária neve plébániatemplom (épült 1938-46. között)
Nedeczky-Griebsch-kastély (Mai formáját egy XIX. század végi épület 1910. körüli, neobarokk stílusú átalakításával nyerte el. 2012-ben megújult.)
Kopjafa a művelődési ház udvarán


Rendezvények, hagyományok, szokások
Májusfa állítás, majális
Népzenei versenyek
Szüreti felvonulás, bál
Lovasverseny


Alkotók, mesterséges, mesterek
Schmitsek Józsefné Eti keramikus
Juhász Imre juhász
Nagy László (Nagyec) † 2013. – népzenész és citerazenekarai


Lakosság létszáma: 2200 fő


Önkormányzat címe, telefonszáma, e-mail címe
2432 Szabadegyháza, Kossuth utca 2.
Tel: 25/509-570, 509-560
Fax: 25/509-571
e-mail: hivatal@szabadegyhaza.hu


Település hivatalos honlapja: http://www.szabadegyhaza.hu/