Témakör

Település

Program

Étterem

A mezőföld tematikus felfedezése

Nap Háza & Hold Udvara

Kulcs

A kiinduló pont

Földrajzi elhelyezkedés
é.sz. 47° 05′ 67″ k.h. 18° 91′ 38″
– Rácalmás 4 km
– Lórév 7 km (légvonalban, ill. a Dunán)
– Adony 8 km
– Perkáta 9 km
Kulcs község a Duna jobb oldalán, Rácalmás és Adony között található. Dunaújvárostóll 15 km-re északra fekszik.


Távolsága Kulcs községtől: 0 km


Megközelíthető
Közúton a 6. sz. főút 58.
kilométerénél lévő lehajtótól és az M6 autópálya 62. kilométerénél lévő Rácalmás lehajtójától. Vasúton a Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Paks vonalon, vízen pedig a Dunán.
Reptér: nincs
Hajókikötő: van
Kerékpárút: nincs


A település rövid története
1352-ből való az első írásos emlék, amely Possessio Kulcheghaz néven említi Kulcsot. A Duna-parti löszfalon épült falu már a bronzkorban is lakott hely volt. A település a XIX. században Kulcs-pusztaként, a múlt században pedig Rácalmás-Kulcsként volt ismert. 1994 decemberében úgy döntött 1100 itt élő lakos, hogy Rácalmásról leválva, önálló településen kíván élni. Az eltelt évek alatt orvosi rendelőt, iskolát, 2002-ben új polgármesteri hivatalt, 2004-ben új óvodát, élhető települést teremtettünk, községünk lélekszáma tíz év alatt megduplázódott, és folyamatosan nő. Óvodánkban már bölcsőde is üzemel. Fekete István író nevét viselő iskolánk az utóbbi évtizedekben négyosztályos volt, először 2006-ban ballagtak (26 év szünet után) nyolcadikosok tőlünk. Mi, kulcsiak hosszú távon szeretnénk megőrizni Kulcs üdülőfalu jellegét, ezért a településen csak környezetkímélő ipari tevékenységet, azt is csak az ipari övezetben lehet végezni. Településünk magántulajdonú egészségügyi központja kistérségi járóbeteg szakellátást végez, és a központi orvosi ügyeletet is ellátja. Rehabilitációs központ és emelt szintű idősek otthona is üzemel Kulcson. A faluban szélerőmű épült 2001-ben. A szép dunai táj, a lankák, a jó levegő az idegenforgalomra, az egészségügyi turizmusra, a vendéglátásra tereli a fejlesztés hangsúlyait. Joggal, hiszen Kulcsra már az 1920-30-as években is szívesen jöttek vasúton vagy hajón a pesti polgárok, közülük több neves állatorvos professzor is itt vásárolt/épített nyaralót. Ők formálták akkoriban a társadalmi, a hit-, a kulturális és a sportéletet. Ebben az időben alakult a KUPAC (Kulcs-Pusztai Atlétikai Club), a mai KUBAK (Kulcsi Baráti Kör) elődje. A település lankáin jó bor terem, a nedűk és a kirándulások kedvelői szívesen kötik össze ma is a jó levegőn tett gyalogos- vagy vízi túrákat a hegy levének kóstolásával. A közel 2200 üdülőben, kiskertben, zártkertben tartózkodók száma nyáron eléri az ötezret. A sporttelep ad otthont a futball szakosztálynak, és az íjászok is itt tartják edzéseiket. A faluban vízi sportegyesület is működik. A sporttelep közelében lévő Császár-tanyán falumúzeumot, tájházat alakítanak ki. Élénk sport- és társadalmi élet folyik a faluban, amely lelkes civil szervezeteink aktivitásának köszönhető. Kulcs a 6-os főúton közúton, a Duna vizén és vasúton egyaránt jól megközelíthető, jó levegőjű, békés település, amely az M6 autópálya révén időben még közelebb került az alig 60 km-re fekvő fővároshoz. A faluban több kereskedelmi-vendéglátó és szálláshely is van. Dunai panorámával, jó levegővel Önt is várja Kulcs!


Látnivalók, nevezetességek
Természeti környezet – Festői szépségű Duna-part, magaspart, Kikötő és kies Duna-part, Épített környezetNap Háza – Hold Udvara Rekreációs Agroturisztikai Központ, Iskola (műemlék jellegű), Katolikus templom (Jézus Szentséges Szívének tiszteletére épült, 1935-ben), Marietta Vendégház (panorámás, nádtetős kalotaszegi stílusú üdülő)Szállásfoglalás: +3630 3000 992, Református templom (1951.), Kulcs Székelykapu az emlékparkban, (Fisch Kovács László fafaragó munkája), Világháborús hősök emlékműve (1988.), Kulcsi kötődésű állatorvos professzorok emléktáblája (Faluház), Kossuth Lajos mellszobra (Pethő Hunor alkotása, 2013. augusztus 20.)


Rendezvények, hagyományok, szokások
Majális – Május 1. Falunap, Szent Mihály-napi szüreti felvonulás és bál (szeptember 29.)
KUPAC vízi emléktúra a lórévi Zichy-kápolnához (augusztus 20.)
Íjászverseny


Alkotók, mesterséges, mesterek
Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület


Lakosság létszáma: 2800 fő


Önkormányzat címe, telefonszáma, e-mail címe
2458 Kulcs, Kossuth L. u. 83.
Központi tel: 25/440-400
FAX: 25/509-080
Web: www.kulcs.eu
E-mail: jegyzo@kulcs.eu


Település hivatalos honlapja: http://www.kulcs.eu/


Vendéglátás
Kalóz Pizzéria
Sport büfé
R-Café kávézó
Sport söröző – Versenyek lebonyolítására alkalmas szabványos minigolf pálya
Gokartpálya