A projektötlet 2003 őszén fogalmazódott meg. Az előkészületek során államközi karbon-kereskedelmi szerződést kötött a Pálhalmai Agrospeciál Kft. az osztrák állammal, amely máig is az egyetlen olyan hazai emisszió kereskedelmi szerződés, melyet mezőgazdasági vállalat kötött államközi megállapodás alapján. E szerződés szerint a kiotói periódus alatt (2008-2012) az osztrák államtól több százmillió forint összegű bevétel várható.
A projekt a Környezetvédelmi és Infrastrukturális Operatív Program (KIOP) pályázaton 1.051.389.444 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.
A biogáz technológia szállítására és kivitelezésére kiírt tenderen a németországi HESE GmbH nyert. A kivitelező 2006. június 27-én vette át az építési területet, majd másfél év alatt megépítette az európai mércével is jelentős méretű üzemet.
A Pálhalmai Agrospeciál Zrt. a meglévő mezőgazdasági gépállományához illeszkedő új szállítójármű parkot is vásárolt több mint 130 millió forint értékben, hogy zavartalanul tudják biztosítani a biogáz üzem input és output anyagáramlásának logisztikai feladatait. Saját költségen villamos hálózatot építettek ki, melyen a megtermelt villamos energiát a helyi áramszolgáltató részére átadják. A megvalósítás teljes költsége az infrastruktúrával és a logisztikával együtt 2,5 milliárd forint. A beruházás megvalósítása során a Pálhalmai Agrospeciál Kft. alaptevékenysége változatlan formában megmaradt, miközben a cég eszközállománya megduplázódott, új civil és fogvatartotti munkahelyek teremtődtek.
A próbaüzemi beállításokat követően a tesztüzemi működés elindult és 2007. szeptember 19-e óta az üzem villamos energiát termel.
Az üzem teljes kapacitás mellett közel 100.000 tonna biomasszát dolgoz fel, melynek 60 %-a saját forrású, 40 %-a regionálisan gyűjtött mezőgazdasági és élelmiszeralapú hulladék. A hulladék jogszabályszerű elhelyezésével, feldolgozásával további környezetvédelmi kiadásokat takarítottak meg úgy, hogy közben 200-250 állattartó telepi munkahely maradt meg. A folyamatos munkarendű üzemben 10 új munkahelyet tudtak kialakítani. A termelt villamos energiát (12 688 MWh évente) törvényben rögzített kötelező átvétel mellett értékesíti. A regionálisan gyűjtött hulladék feldolgozásáért ártalmatlanítási díjat kapnak. A leerjedt biomasszát a Pálhalmai Agrospeciál Kft. növénytermesztési ágazatába forgatják vissza, mint magas beltartalmi értékű tápanyagot. Ezzel a módszerrel a műtrágya felhasználást csökkentik, ami költség- és környezetvédelmi szempontból is kedvező. Ezen bevételek mellett a befektetés megtérülési ideje a 10. évben várható.

A biogáz erőmű működési rajza

A biogáz erőmű működési rajza

A projekt előnyei:
– a mezőgazdaságból származik az alapanyag;
– hőt és villamos energiát termel;
– veszélyes hulladékot ártalmatlanít;
– csökkenti az emissziót, védi a klímát.

A 2,5 milliárd forint összköltségű beruházás 1,7 megawatt óránkénti teljesítményével hozzájárul a nemzetközi klímavédelemhez, Magyarország megújuló energiaforrást előállító uniós vállalásaihoz.
Az erőmű ünnepélyes átadására a kiotói egyezmény aláírásának 10. évfordulóján, 2007. december 11. napján került sor.