A hagyományőrző rendezvények egyik helyszíne a Császár-tanya. A Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület szervezésében már sok finomság készült a kemencében,a tanyán.

 

 

Születésnapi csokitorta és muffin a Bazsikám 5. születésnapjára

Születésnapi csokitorta és muffin a Bazsikám 5. születésnapjára

Az “Ízes pillanatok Bazsikám, Édes…!” süteménysütő versenyt a hagyományteremtés szándékával hívta életre a Carpe diem Alapítvány 2005-ben. A rendezvény célja, hogy élő hagyományon keresztül állítson emléket minden édesanyának, nagymamának,

nagybetűs Nőnek, akik a családi tűzhelyet melegen tartják. Emléket állítani azoknak az asszonyoknak, akik férjeknek, gyerekeknek, unokáknak kedveskednek az otthon sütött süteménnyel és azoknak is, akik ezt már nem tehetik meg, mert már nincsenek köztünk.
Dóka Marianna alapítványi elnök nevéhez fűződik a verseny megrendezésének ötlete. Az ő édesanyjának volt a megszólítása a Bazsikám, Édes, így kedveskedve kérte a férje, süssön valami finomat. A süteménysütő verseny vándordíja az “Anyámasszony sodrófája” és emellett értékes díjazásban részesül az első három helyezett.
A versenybe az eltelt évek alatt a kistérség több településéről is bekapcsolódtak a hölgyek, így a kulcsiak mellett már az adonyi, a dunaújvárosi és a rácalmási asszonyok is versenyeznek, mert ők is szeretnék, ha a mai gyerekek sem maradnának ki a világ rohanása miatt a fahéj- és citromhéjillatú ünnepek varázsából, s a mai anyukáknak, nagymamáknak is legyen kedve – és találjanak időt – házi süteményt  készíteni.

A 2013.évi Ízes pillanatok…”Bazsikám, Édes!” sütőverseny első helyezettje ( a feladat sütés nélküli sütemény készítése volt):

Túrós Pötyi        készítette: Rendné Pocsai Izabella

Hozzávalók kb. 50 darabhoz

50 dkg túró, 6 evőkanál méz, 6 evőkanál darált keksz, 1 kisebb citrom héja és leve, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor
a mázhoz: 20 dkg tortabevonó, 6 evőkanál étolaj.

Az alapanyagokat jól összegyúrjuk és kis gombócokat formázunk a masszából. Mindegyikbe szúrunk 1-1 fogpiszkálót, majd tálcára téve betesszük a mélyhűtőbe kb. 30 percre. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, beletesszük az étolajat. Ebbe a masszába mártogatjuk bele a kihűlt golyócskákat. Ha megdermedt rajta a csokimáz, kivehetjük a fogpiszkálót. Bonbon-papírban tálaljuk.