A hurka
A hurka azonnali fogyasztásra szánt töltelék, a disznóölés egyik jellegzetes készítménye: fehér (májas) vagy fekete (véres) hurkaként, benne belsőségekkel, fűszerekkel. A hurka leggyakoribb alapanyaga a kása, amelyet nálunk máig nem igazán váltott fel sült tészta (zsemle, kenyér). A kása (zsemle) nélküli húsos hurka nálunk igen ritka. Gyakori, hogy a kása alapanyaghoz zsiradék és fűszer járul a fehér, s ugyanehhez még vér a fekete hurkánál. Századunkban jól megfigyelhető a belsőségből készült savanyú ételek visszaszorulása, s ezzel párhuzamosan a belsőséggel készült fehér hurka készítésének kiterjedése. Véres hurkába gyakran kisebb-nagyobb darabokban véres hús kerül a torkaalja részből. Önmagában is változatos és tájilag jellegzetes a hurkafélék fűszerezése, amihez són és hagymán kívül többféle bors, majoránna, gyömbér és főleg a keleti népterületen kapormag, csombor, alma és aszalt szilva is járul. A hurkakását többnyire abálólében főzik meg.
A vegetáriánusok számára készülő hurkában értelemszerűen nincs semmilyen állati eredetű alapanyag.