Egy négy-öt főből álló baráti társaság 1993-ban elhatározta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az Adony környékén termett borok mind népszerűbbé váljanak. Ennek érdekében gazdanapokat, borversenyeket kezdtek rendezni a szőlőtermelő és borkészítő gazdák bevonásával. Később ezt a tevékenységet kiterjesztették a környező településekre.
Hagyománnyá tették a borversenyeket a társ borrendek szakembereinek, illetve az országban élő más borász-szőlész szakemberek bevonásával, segítségével.
E tevékenység folyamatos fejlődést indított el, a gazdákat minél jobb borok készítésére késztetve. 1998-ban már igény mutatkozott, így megalakult az Adony környéki Szt. Orbán Szőlő- és Borbaráti Egyesület, majd 2006. április 16-án az egyesület borrenddé alakult át, melynek neve: DUNA MENTI SZENT ORBÁN BORREND – ADONY lett.
A borrend célja az itt termett borok hírnevének öregbítése, a terület építészeti, kulturális, természeti értékeinek ápolása, megőrzése, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése.
A borrend legnagyobb ünnepe Szt. Orbán napja, amelynek ideje május 25-éhez legközelebb eső szombat.  Szeptember végén, október elején rendezik a Hálaadás és Újbor ünnepet.