A 2012. évi Szállás Napok keretében, május 19-én készült el Előszállás első méteres kalácsa a Hagyományőrző Nyugdíjas Klub szervezésében, egy 57,20 m hosszú tortakígyó.

 
Méteres kalács:
4 tojás sárgáját 25 dkg cukorral habosra keverünk, közben hozzáadunk kanalanként 1 dl étolajat és 1 dl langyos vizet, majd 25 dkg lisztet, 1 sütőport és 4 tojás kemény habját.
A masszát 2 részre osztjuk 2 db őzgerinc sütőbe. Az egyik felét sárgán hagyjuk, a másik felébe 2 ek. kakaót, 1 ek. étolajat, 1 ek. langyos vizet keverünk. Megsütjük, közben elkészítjük a krémet: 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral és 4 kanál rummal habosra keverjük. 4 dl tejben 1 csomag puncspudingot felfőzünk, ha kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel.
Ha megsült és kihűlt a tészta, 1 cm-es darabokra szeleteljük, és így rakjuk össze:
sárga tészta, krém, barna tészta, krém és így tovább, amíg el nem fogy. A tetejére csokoládémázat készítünk 2 db 10 dkg-os tortabevonóból 3 ek. vízzel és 1 ek. étolajjal. Vízgőz fölött felolvasztjuk és a sütemény tetejét bevonjuk vele. Ferdén szeleteljük.