Babos tészta

Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 teáskanálnyi só, 30 dkg tarkabab, 1 fakanálnyi sertészsír, 1 teáskanál örölt fűszerpaprika, 2 tojás, 5 dl tejföl, 6 szelet füstölt szalonna. A gyufatésztához 4 tojás, só, 50 dkg liszt.

Egy vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. A vöröshagymát négyfelé vágjuk és a fokhagymával, babérlevéllel, sóval és az előző este beáztatott, leszűrt babbal feltesszük főni. Egy fakanálnyi sertészsírban megpirítunk egy fej, kockára vágott vöröshagymát. Összekeverjük egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikával és a puhára főtt, leszűrt babbal. Liszttel, tojásokkal és kevés sóval tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán is átdolgozzuk és kinyújtjuk. Gyufatésztára felvágjuk majd forró, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, átöblítjük. A fűszerezett babbal összekeverjük. A tejfölt 2 egész tojással simára kidolgozzuk és enyhén megsózzuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, beleöntjük a babos tésztát, nyakon borítjuk a tojásos tejföllel és a füstölt szalonna szeletekkel betakarjuk. Előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
forrás: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_racalmas.html

Rácalmási arató bableves

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 25 dkg füstölt oldalas, 25 dkg füstölt csülök, 2 nagy szál sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, fél zellergumó, 1 fakanál sertészsír. Egy kávéskanálnyi őrölt feketebors, 1 teáskanálnyi majoránna, 1 evőkanál liszt, 2 kávéskanál őrölt fűszerpaprika, néhány karika zöldpaprika és póréhagyma. 30 dkg tarkabab, két dl paradicsomlé, ízlés szerint só.
A krumpli gombóchoz: 5 közepes burgonya, só, 25 dkg liszt, 1 tojás.

A babot előző este beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, durvára felvágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk. Közben hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott fokhagymát is. A füstölt húsokat kisebb darabkákra felvágjuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret megtisztítjuk, és nagyobb kockákra, „falatokra” aprítjuk. A zellert is megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk. Az időközben megpárolódott hagymához adjuk a húsdarabkákat, és pár percig együtt pirítjuk, hogy a zsírja kisüljön. Őrölt feketeborssal megszórjuk, rámorzsoljuk a majoránnát, és megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel. Kicsit összesütjük, megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, és kb. másfél liternyi vízzel felengedjük. Beleszórjuk a zöldpaprika és póréhagyma karikákat, és a leszűrt babot is beleöntjük. Fedő alatt addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk. Legvégül a paradicsomlevet is hozzáöntjük, ezután már csak egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk is. Miközben fő a levesünk, elkészítjük a krumpli gombócot. A krumplikat megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és amikor már kihűlt, liszttel, egy tojással és kevés sóval tésztát gyúrunk belőle. Gombócokat formálunk, amit lobogó forró, sós vízben kifőzünk. Ezzel a betéttel tálaljuk az arató bablevest.
forrás: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_racalmas.html

Rácalmási rakott ponty
(10 személyes adag)

Hozzávalók:
egy nagyobb, kb. 5 kg-os ponty, só, őrölt feketebors, őrölt fűszerpaprika, 10 dkg liszt, a sütéshez sertészsír. két kg burgonya, 12 tojás, 1,2 liter tejföl. 10 dkg zsemlemorzsa, és a pirításához 5 dkg sertészsír.

A pontyot megtisztítjuk, belsőségeit eltávolítjuk, fejét levágjuk, majd kifilézzük. A halhúst nagyobb szeletekre vágjuk, majd belső oldaláról beirdaljuk, hogy a bőre összetartsa sütés közben. Megsózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és paprikás lisztbe forgatjuk. Forró zsírban mindkét oldalán hirtelen átsütjük. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A zsemlemorzsát kevés zsiradékon megpirítjuk. A tejfölt sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat keményre megfőzzük, és azokat is felkarikázzuk. Egy nagyobb tepsit zsírral kikenünk, az alját beborítjuk krumpli szeletekkel, meglocsoljuk tejföllel, ráhelyezzük a pontyot, majd betakarjuk krumplival. Kicsit megsózzuk, újra meglocsoljuk tejföllel, tojáskarikákat teszünk a tetejére. A maradék tejfölt még ráöntjük, és megszórjuk pirított zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben készre sütjük.
forrás: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_racalmas.html

Káposztás nokedli

Hozzávalók:
2 fakanál sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg füstölt csülök zsírosabb része, 25 dkg füstölt kolbász. Kétcsipetnyi majoránna, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 3 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika. 80 dkg savanyú káposzta, néhány zöldpaprika- és póréhagyma karika. A nokedlihez 20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, só. A tálaláshoz tejföl.

A sertészsírt megolvasztjuk. A laskára vágott vöröshagymát, és a felkockázott fokhagymát megdinszteljük benne. A csülköt és kolbászt kisebb darabokra vágjuk, és beleborítjuk. Fűszerezzük morzsolt majoránnával, őrölt feketeborssal, és kisebb darabokra tört babérlevéllel. Kicsit átforgatjuk, és az őrölt fűszerpaprikát is hozzákeverjük. Apránként beletesszük a savanyú káposztát, a zöldpaprika-és póréhagyma karikákat, és készre pároljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk.
Közben elkészítjük a nokedlit a kétféle lisztből a tojásokkal és annyi vízzel, hogy megfelelő állagú legyen. Vágódeszkáról, késsel lobogó forró, sós vízbe szaggatjuk. Leszűrjük, átöblítjük, és az időközben megpárolódott káposztával együtt tálaljuk. Aki szereti, tejfölt is tehet a tetejére.
forrás: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_racalmas.html